fbpx
cum se fac bijuteriile din rasina epoxidica, care sunt pasii

Cum sunt făurite bijuteriile din rășină

cum se fac bijuteriile din rasina epoxidica, care sunt pasii in ,

„Wow! Sunt pietre? E sticlă? Sunt cristale?!”  – sunt doar câteva dintre întrebările pe care le primesc din partea publicului atunci când particip cu bijuteriile AMO.RESIN la evenimentele destinate creatorilor. Iar atunci când răspund zâmbitoare că sunt lucrate manual în rășină, de multe ori urmează întrebarea: „Rășină de brad?!”.

Am observat de-a lungul timpului, interacționând cu actuali și viitori clienți, cu colegi artiști și cu persoane întâlnite întâmplător, că, deși în alte țări rășina este un material foarte popular și relativ accesibil, în România sunt foarte puține informații despre acest mediu de creație extraordinar.

Așadar, am decis să răspund într-o serie de articole aici pe blog la cele mai frecvente întrebări legate de rășină pe care le primesc și să încerc să familiarizez publicul de la noi cu acest material minunat de care eu sunt îndrăgostită iremediabil.

Mi-am propus ca acest prim articol să fie unul introductiv, cu unele noțiuni generale despre crearea bijuteriilor din rășină, iar mai apoi să detaliez fiecare aspect în articolele următoare.

Să încep cu începutul: deși rășina epoxidică este un material extrem de versatil și permite crearea efectelor vizuale de pietre, sticlă sau cristale, aceasta nu este, în sine, niciunul dintre aceste materiale. Ceea ce mă duce în mod natural la răspunsul pentru cea de-a doua întrebare – nu este nici rășină de brad.

Rășina epoxidică este obținută prin procedee chimice, fie din compuși petrolieri, fie din resturi de plante. Aceasta se folosește într-o multitudine de domenii, precum cel aeronautic, sportiv, farmaceutic și, bineînțeles, artistic și face parte din multe obiecte pe care le folosim în viața de zi cu zi: adezivi, mase plastice, electronice sau electrocasnice.

Nu orice rășină epoxidică este potrivită pentru confecționarea bijuteriilor – aceasta trebuie să aibă un grad înalt de puritate, transparență și rezistență. Este extrem de important să alegem rășina potrivită de la producători de încredere atunci când ne dorim să creăm bijuterii impresionante. Nici rășina destinată fabricării bijuteriilor nu este doar de un singur fel: pot fi diferențe în ceea ce privește componența, timpul de lucru sau timpul de uscare. Voi detalia acest aspect într-un articol viitor.

Care este procesul de fabricare a bijuteriilor din rășină?

Deși unii pași ai creării bijuteriilor din rășină sunt extrem de importanți și trebuie urmați întocmai pentru a obține un rezultat bun, există și o mare parte de libertate în lucrul cu rășina – fiecare artist putând să-și fructifice creativitatea și să-și pună amprenta proprie asupra piesei finale.

Procesul creării unei bijuterii din rășină poate dura între 3 și 7 zile, în funcție de complexitatea piesei și de tehnicile folosite. Iată care sunt pașii de bază, de care depinde în cea mai mare măsură succesul sau insuccesul demersului creativ:

Pregătirea spațiului de lucru – un spațiu de lucru curat, uscat și cu o temperatură potrivită este esențial în lucrul cu rășina. Umiditatea, particulele de praf sau temperatura ambientală scăzută afectează negativ rășina, alterându-i proprietățile precum vâscozitatea, transparența sau procesul de catalizare, alterând implicit și rezultatul final.

Pregătirea instrumentelor de lucru – la fel ca în cazul spațiului de lucru, pentru a avea un rezultat bun, este important ca instrumentele pe care le folosești atunci când lucrezi cu rășină să fie în cea mai bună stare și să fie potrivite pentru activitatea pe care ți-ai propus-o. De asemenea, ajută mult ca toate să fie la îndemână, mai ales atunci când folosești rășină cu timp de manevrare scurt, cu siguranță vrei să eviți ca rășina să se întărească în timp ce cauți o paletă în cele șase cutii cu ustensile.

Pregătirea inserțiilor sau a elementelor din alte materiale – fie că alegi să combini rășina cu metale, lemn, plante sau alte inserții, acestea trebuie să fie pregătite înainte, cu atenție și respectând toate specificațiile importante pentru a obține un rezultat bun. Curățarea, degresarea, stabilizarea elementelor de inserție se face înainte de a începe să creezi. La fel ca în cazul instrumentelor de lucru, tot ce vei folosi trebuie să fie așezat la îndemână. În majoritatea cazurilor, odată ce rășina este preparată, nu va mai fi posibil să te răzgândești sau să cauți alte obiecte pe care vrei să le imortalizezi în creațiile tale.

Prepararea rășinii – în prepararea rășinii, precizia, rapiditatea și respectarea cu strictețe a pașilor sunt cei mai buni prieteni ai creatorului. Aici intervine cântarul – fără de care e aproape imposibil să dozezi corect componentele rășinii, instrumentele pregătite cu atenție în prealabil și ceasul – respectarea timpilor de lucru va contribui considerabil la succesul demersului artistic.

Turnarea rășinii – acest pas, în funcție de stilul de lucru al fiecărui artist, poate fi diferit. Aici lucrăm cu mulaje, suporturi, inserții, tehnici de prevenire a formării bulelor și acum este ultimul moment în care mai poți influența rezultatul final.

Timpul de uscare – în funcție de tipul și volumul rășinii, timpul scurs până la uscarea totală a pieselor turnate poate varia între câteva ore și două zile. Un aspect foarte important în acest pas este suprafața pe care sunt așezate piesele, care trebuie să fie perfect dreaptă. De asemenea, atmosfera controlată din încăpere va decide calitatea și rezistența piesei create.

Descoperirea pieselor – după ce rășina este complet uscată (întărită), vine rândul unuia dintre cele mai frumoase momente ale procesului de creație – descoperirea pieselor. Sunt anumite tehnici de turnare a rășinii, în general cele care implică mulaje, în care nu poți vedea rezultatul final al muncii tale până în acest moment. Tocmai din acest motiv, de multe ori, artiștii începători (dar câteodată și cei mai experimentați, trebuie să recunosc), nu au răbdare și entuziasmul le întrerupe brusc așteptarea, ca mai apoi să realizeze că au afectat piesa, descoperind-o prea devreme.

Șlefuirea bijuteriilor – numai și numai atunci când piesele din rășină sunt complet uscate și îndepărtate din mulaje sau de pe suportul de lucru, poate începe procesul de șlefuire. Și în această etapă, fiecare artist are metodele și tehnicile proprii de a aduce piesa cât mai aproape de forma perfectă, având contururi armonioase, care va transmite un mesaj frumos și va dărui emoții pozitive persoanei care o va purta.

Finisarea bijuteriilor – dacă procesul de șlefuire poate avea o natură ușor brută pe alocuri, finisarea pieselor din rășină este, prin excelență, un demers de finețe. Anume acum se conturează și se definește forma finală, i se redă strălucirea și, atunci când este cazul, se aplică un strat protector care să-i sporească rezistența.

Montarea bijuteriilor – acest pas nu este valabil pentru toate piesele din rășină, însă în cazul bijuteriilor, este necesar în majoritatea cazurilor. Aici se montează, de exemplu, lănțișoarele pandantivelor sau curelele brățărilor. Este, de asemenea, o etapă de precizie și finețe, în care produsul este total pregătit pentru persoana căreia îi este destinat.

Mi-ar plăcea să-mi împărtășești în comentarii dacă a fost util pentru tine acest articol și despre ce aspecte ale creării bijuteriilor din rășină ți-ar plăcea să citești în viitor pe blog.

– Mihaela

Comments ( 4 )

Ana Maria Ilascu

Cat timp trebuie pt uscare

    AMO.RESIN

    Timpul de uscare variază între 24-72 ore.

Angi

Ce folositi pentru slefuire? Multumesc !

    AMO.RESIN

    Procesul de șlefuire, la noi în atelier, se realizează atât manual, cât și mecanizat cu ajutorul unui șlefuitor cu disc conectat la un aspirator de mare putere.
    Pentru o șlefuire cât mai precisă, utilizăm foi de șmirghel de diferite granulații de la P240 și până la P3000. În funcție de dimensiunea pieselor, acestea se folosesc în mediu umed sau uscat și, întotdeauna, în ordinea crescătoare a granulațiilor: P240-P400-P600-P800-P1000-P1500-P2000-P3000.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping cart

0

Nu ai niciun produs în coș.

Hit Enter to search or Esc key to close